در سال ۱۹۵۰آلن تورینگ(Alain Turing) – ریاضیدان انگلیسی- معیار سنجش رفتار یک ماشین هوشمند را چنین بیان داشت:
«سزاوارترین معیار برای هوشمند شمردن یک ماشین، این است که آن ماشین بتواند انسانی را توسط یک پایانه (تله تایپ) به گونه ای بفریبد که آن فرد متقاعد گردد با یک انسان روبروست.»
وی آزمایشی را ذکر می کند: در این آزمایش شخصی از طریق ۲ عدد پایانه (کامپیوتر یا تله تایپ) که امکان برقراری ارتباط (چت) را برای وی فراهم می نماید با یک انسان و یک ماشین هوشمند، بطور همزمان به پرسش و پاسخ می پردازد. در صورتی که وی نتواند ماشین را از انسان تشخیص دهد، آن ماشین، هوشمند است.
تورینگ به دو دلیل کاملاً مهم این نوع از ارتباط (ارتباط متنی به جای صوت) را انتخاب کرد. اول این که موضوع ادراکی صوت را کاملاً از صورت مساُله حذف کند و این تست هوشمندی را درگیر مباحث مربوط به دریافت و پردازش صوت نکند و دوم این که در جهت دیگری هوش مصنوعی به سمت نوعی از پردازش زبان طبیعی تاکید کند.
در هر حال هر چند تاکنون تلاشهای متعددی در جهت پیاده سازی تست تورینگ صورت گرفته مانند برنامه Eliza و یاAIML (زبانی برای نوشتن برنامههایی که قادر به چت کردن اتوماتیک باشند) اما تا همین دو روز پیش، هیچ ماشینی موفق به گذر از چنین تستی نشده بود.
اما مطابق خبری که دیروز در خبرگزاریهای و سایتهای فناوری منتشر شد، یک برنامه کامپیوتری توانسته به صورت موفقیتآمیزی گروهی از پژوهشگران را متقاعد کند که یک پسر ۱۳ ساله به نام «اوژن گوستمن» است و بنابراین نخستین برنامه کامپیوتری هوشمندی است که از آزمون تورینگ سربلند بیرون آمد!
مطابق مفاد آزمون تورینگ، برنامه باید میتوانست ۳۰ درصد قضاوتکنندههای انسانی را در حین یک چت پنج دقیقهای متقاعد میکرد.
اوژن را یک تیم از مهندسان روسیه ایجاد کرده بودند، آزمایش در دانشگاه «ریدینگ» انجام شد و یکی از ۳ نفر قاضی انسانی این دانشگاه، تصور کرد که برنامه واقعا یک پسر ۱۳ ساله است، پسر ۱۳ سالهای که انگلیسی زبان دومش است.
این موفقیت دو روز پیش در سالگرد مرگ الن تورینگ حاصل شد.
توصیه میکنم در مورد الن تورینگ، این مقاله یک پزشک را بخوانید.
پذیرش آگهی متنی و تصویری در نشریه خوارزمی