بازار لپ تاپ که هر سال در تابستان و ماه مهر با رونق روبرو بود، امسال با رکود همراه شده است. این اوضاع به حدی شدت یافته که برخی از وارد کنندگان نوت بوک، قصد عزیمت از این بازار را دارند.
حالا پس ازشروع ماه آبان، رکود همچنان ادامه دارد. قیمت ها کاهش یافته و برخی از فعالان این بازار معتقدند، این شرایط پای بر جا خواهد ماند. شرایط یاد شده برای تعدادی از فروشندگان گران تمام می شود. البته باید بازار دستگاه های اپل یا همان خانواده مک بوک را از این قاعده جدا کرد.
قیمت به صرفه لپ تاپ را در سال های ۸۸ تا ۹۰ به یاد بیاورید. در آن زمان به دلایلی چون رقابت، پایین بودن قیمت ارز و تنوع بسیار محصولات، قیمت لپ تاپ از نت بوک های ۳۰۰ هزار تومانی شروع و به مک بوک های ۳ میلیونی ختم می شد. یعنی هر کس با هر درآمدی می توانست لپ تاپ بخرد.
اما با تغییر قیمت دلار از هزار و ۲۰۰ تومان به هزار و هشتصد و پس از آن دلار ۳ هزار تومان، قیمت انواع نوت بوک به بالای یک میلیون تومان رسید. لپ تاپ های حرفه ای نیز با قیمتی بین ۶ تا ۱۰ میلیون فروخته می شدند. تنوع و قدرت سخت افزاری تبلت ها بیشتر شد و با حضور windows 8 بازار تبلت های ویندوزی گسترش یافت. بدین خاطر تقاضا، نسبت به قبل کمتر می گشت.
بازار دستخوش تغییراتی شد اما هنوز رونق در آن وجود داشت. روز به روز خرید و فروش ها کاهش یافت و در فاصله زمانی خرداد تا مرداد ۹۲ فروش ها نسبت به سال های قبل افت زیادی کرده بود. روزهای آخر مرداد تا پایان شهریور رنگ و روی بازار با حضور مشتریان برگشت و فعالانش را کمی خوشحال کرد.
این وضع زیاد ماندگار نشد. آذر و دی ۹۲ شوک بسیار سختی با تغییر عوارض و تعرفه گمرک از ۲ به ۲۰ درصد به تاجران نوت بوک وارد گردید. هرچند تصمیم به تغییر رقم تعرفه با مقاومت فعالان واردات و ICT هیچ وقت به مرحله اجرا نرسید، ولی اخبار و حواشی این تغییرات در بازار تاثیر به سزایی گذاشته بود.
تابستان ۹۳ بازار از سال قبل نیز بدتر بود. فروشگاه های نوت بوک نتوانستند به آمار فروش روزی ۵ تا ۱۰ دستگاه در تابستان دست یابند و برخی با فروش یک تا ۳ دستگاه در روز خوشحال می شدند.
بازار در آبان ماه نیز کماکان دستخوش رکود است. آرش فکوری تحلیل گر و متخصص بازار لپ تاپ که خود روزی مدیر گارانتی امرتات بوده، در مورد وضعیت فعلی به دیجیاتو گفت: شرایط کنونی بازار به این شکل است که قیمت نوت بوک ها پایین تر از ارزش واقعی رسیده. قیمت ارز نیز در این بازار تاثیر ندارد و با افزایش قیمت دلار در چند هفته اخیر شاهد کاهش و یا ثبات قیمت لپ تاپ های موجود هستیم.
وی در مورد افزایش یا کاهش قیمت لپ تاپ اظهارکرد: اگر در روزهای آینده شاهد افزایش تقاضا و بالارفتن تعداد فروش نوت بوک باشیم، قیمت ها مطمئنا افزایش می یابد. اما اگر روال همین طور بماند قیمت ها به خاطر جلوگیری از ضرر بیشتر، کاهش می یابد. البته هم اکنون نیز قیمت لپ تاپ ها برای فروش پایین تر از قیمت تمام شده است و احتمال می رود که این ارقام باز هم تنزل داشته باشند.
فکوری در مورد عدم واردات مدل های جدید به بازار لپ تاپ افزود: با توجه به صدمه ای که هم اکنون به صاحبان سرمایه در این عرصه وارد شده است، احتمال عدم ورود مدل های جدید بیش از پیش قوت گرفته که امری منطقی است.
این متخصص بازار لپ تاپ درباره خرید فروش خانواده مک بوک توضیح داد: این سری از محصولات مشتریان خاص خود را داشته و یک مارکت کوچک محسوب می شوند. فروشندگان این محصولات هم اکنون شاید سود کمتری نسبت به قبل داشته باشند ولی می دانم که کالا را با ضرر نمی فروشند.
وی در مورد پر فروش ترین برند در بازار لپ تاپ گفت: هنوز ایسوس و لنوو برترین برندهای اول بازار هستند و نمی شود که نام یکی را به عنوان برترین انتخاب کرد. البته کسی که لنوو می فروشند سهم بازار این برند را بیشتر می داند و دیگری ایسوس را، ولی چون آمار دقیقی نیست نمی توان یکی از این دو را به عنوان پرفروش ترین انتخاب کرد.
با توجه به وضعیت بازار و گفته های فکوری برای افرادی که نیاز به خرید لپ تاپ دارند، فرصت نسبتا مناسبی به وجود آمده است. شاید با ادامه همین روند، قیمت ها کاهش بیشتری داشته باشد و متقاضیان خرید نوت بوک بتوانند با قیمت بسیار مناسبی کالای مورد نظر خود را خریداری کنند.
پذیرش آگهی متنی و تصویری در نشریه خوارزمی