ما در خلاء کار نمیکنیم. محیط اطرافمان روی کاری که انجام میدهیم تاثیرگذار است، علیالخصوص زمانیکه آن کار به طور بالقوه خلاقانه باشد. حال چگونه میتوانید با استفاده از حواس پنجگانه، خلاقیت خود را تحریک و تمرکزتان بروی کار را بیشتر کنید.
به هنگام کار کردن، با استفاده از حواس پنجگانهی خود یعنی حس بویایی، بینایی، شنوایی، لامسه و چشایی ذهنتان را تحریک کنید. اینکار موجب ایجاد خلاقیت بیشتر در شما میشود.
حس بینایی
هنگام کار، بینایی میتواند بیشترین تاثیر را روی موقعیت ذهن داشته باشد. هرآنچه که در اطرافتان میبینید روی خلاقیت و تمرکزتان تاثیرگذار است. این امر حتی میتواند زمینهای برای تغییر نور منبع روشنایی در اختیارتان قرار دهد. اگر میخواهید کاملا هوشیار و متمرکز باشید، روشنایی مستقیم روز همیشه بهترین انتخاب شما خواهد بود.
پژوهشی که در سال ۲۰۱۲ در زمینهی عصبشناسی رفتاری صورت گرفت، نشان داد که افرادی که به مدت شش ساعت در طول دو روز در برابر روشنایی روز قرار میگیرند بسیار هوشیارتر از کسانی هستند که در این مدت در معرض نور مصنوعی قرار میگیرند، همچنین این افراد با دقت بیشتری به انجام وظایف خود میپردازند.
میان نور و عملکرد شناختی رابطه مستقیمی وجود دارد. شرایط روشنایی در طول روز بر میزان خوابآلودگی، ترشح هورمونها و میزان هوشیاری مغز در ساعات اولیهی شب موثر است. اگر نشستن کنار پنجره در طول روز برایتان امکانپذیر نیست، بجای بکار بردن نور فلورسنت از نوری مشابه نور خورشید استفاده کنید، این کار به هوشیاری شما کمک بیشتری میکند.
گفته میشود کسانی که بدنبال دسترسی به خلاقیت بیشتری هستند، بهتر است از میزان روشنایی اتاق کارشان بکاهند. مطالعهای در مجلهی Enviromental Psychology نشان داده است که نور کم، عملکرد خلاقانه را افزایش میدهد، “در حالیکه تاریکی احساس آزادی از محدودیتها را در فرد ایجاد میکند و او را به سمت سبک عملکرد اکتشافی و پرخطر سوق میدهد.”
جدا از نورپردازی، طراحی دفترتان با عکسها و رنگهایی از طبیعت و مناظر، خلاقیت شما را افزایش میدهد. مطالعات علمی نشان دادهاند که حتی چیزهای سادهتری مانند تغییر صفحهی پیشزمینهی کامپیوتر به رنگ آبی میتواند باعث افزایش خلاقیت شما شود.
حس شنوایی
ممکن است فکر کنید سکوت محض بهترین شرایط برای کار کردن است. درواقع سکوت، تمرکزتان را بالا میبرد، اما اگر در حال انجام کارهای خلاقانهتری هستید، سروصدای محدود در تحریک افکارتان موثرتر است. پژوهشی در مجلهی Consumer Reasearch منتشر شد و نشان داد که سروصدای کم، متغیر مهم و تاثیرگذاری بر خلاقیت است.
حس لامسه
وقتی در محیط کاری خود احساس سرما کنید، بر چگونگی عملکردتان تاثیرگذار است. مطالعهای که آلن هج، استاد طراحی و تجزیه و تحلیل زیست محیطی در دانشگاه کُرنل انجام داد نشان داده است که احساس سردی در محیط کار بر روی عملکرد و تمرکز فرد تاثیری منفی خواهد داشت.
هج به این نتیجه رسید که افزایش دما از ۲۰ درجه به ۲۵ درجهی سانتیگراد در محیط کار، ۴۴% از اشتباهات تایپی را کاهش میدهد. سرد بودن محل کار باعث میشود به هنگام کار کردن نیاز به انرژی مضاعف برای گرم کردن خود داشته باشید.
حس چشایی
ارتباط میان غذا و حالات فرد در طی سالها مورد مطالعه قرار گرفته است. ترکیب میوه، سبزیجات و کربوهیدراتهای پیچیده در رژیم غذایی به افزایش انرژی و تمرکزتان کمک میکند. هر چقدر که میخواهید تنقلات بخورید، آنوقت احساس میکنید که ذهنتان خوب کار نمیکند.
پژوهشی در سال ۲۰۱۳ انجام شد و نتایج آن در یک مجلهای بریتانیایی به نام Health Psychology به چاپ رسید. این مطالعه به بررسی نحوهی تغذیهی بزرگسالانی پرداخت که دورهی کالج را میگذراندند. نتیجهی بررسیها نشان داد، شرکتکنندگانی که هر روز هفت تا هشت عدد میوه و یا سبزیجات مصرف میکردند تغییرات مثبتی در حالات روحیشان ایجاد شده بود.
غذاهایی را انتخاب کنید که میتوانند به تامین سوخت مورد نیاز بدن برای انجام کارها کمک کنند، بدین صورت ذهن و روحیه خود را برای انجام کارهای خلاقانهی متمرکز آماده خواهید کرد.
حس بویایی
مطالعات نشان داده است که بوهای مشخص، محرکی برای تمرکز و خلاقیت هستند. طبق مطالعاتی که سالی آگوستین، روانشناس زیست محیطی انجام داده است، بوهای مشخص عکسالعملهای روانی را بهمراه دارد. برای مثال، عطر لیمو و گل یاس عملکرد شناختی را بهتر میکند. گفته میشود که بوی رزماری و گریپ فروت، انرژیزاست و بوی دارچین و وانیل به بالا رفتن خلاقیت کمک میکند.
روشن کردن شمع یا عود نه تنها موجب تحریک ذهن میشود بلکه حالتی را ایجاد میکند که باعث میشود یکجا بنشینید و تمرکز کنید، که این امر میتواند به تنهایی موثر باشد.
برگرفته از: www.fastcompany.com
پذیرش آگهی متنی و تصویری در نشریه خوارزمی