زمانی که طراحی یک وبسایت به اندازهای روان و مشهود است که همهی بازدیدکنندگان میتوانند به آسانی اطلاعات مورد نیاز خود را بدون سردرگمی پیدا کنند، این روند به عنوان یک موفقیت محسوب میشود. UX (تجربه کاربری) در بازسازی یک وبسایت و یا در به روز کردن یک وبسایت، به عنوان مهمترین عامل محسوب میشود. کیفیت محتوای شما، زیبایی طراحیهای گرافیکی و اعتبار یک شرکت، در صورتی که یک وبسایت بهروز نبوده و یا از ظاهری مناسب برخوردار نباشد و یا دستیابی به اطلاعات مورد نیاز در آن دشوار باشد، بیش از این اهمیتی ندارد.
۱- زمانی را به درک کاربران اختصاص دهید.
جذابیت و زیباییشناختی وبسایت شما از اهمیت بسیاری برخوردار است، اما از انتخاب طرحها بر پایهی آنچه که شما ظاهر آن را دوست دارید یا نسبت به آن احساس خوبی دارید، اجتناب کنید. وبسایت شرکت شما متعلق به شما نیست. بلکه برای بازار طراحی شده است. اگر وبسایت شما به بازتاب افرادی که به سمت وبسایت شما رانده میشوند نپردازد، نمیتواند به شما در رشد تبدیل بازدیدکنندگان به مشتریان کمک کند. نداشتن درک کافی از هدف مورد نظر شما در بازار، وبسایت شما را از یک سرمایهگذاری درآمدزا به کاهشدهندهی داراییهایتان تبدیل میکند.
به جستجو در مورد این مسئله بپردازید که مشتریان شما در چه وبسایتهای دیگری مشارکت میکنند و به توسعه یا انطباق با جریان تجربه کاربری بپردازید که به جلب بیشترین توجه میپردازد.
۲- یک هدف برای خود تعیین کنید.
بهتر است فراتر از سوالات عمومی در ارتباط با بازاریابی و یا توسعهی ROI (بازده سرمایهگذاری) پیش بروید. زیرا پاسخ این سوالات، اگرچه ممکن است صحیح باشد اما غیراختصاصی هستند. سعی کنید که به توسعهی اهداف دستیافتنی بپردازید که قابل ارزیابی و اختصاصی هستند. بیشتر شرکتها سعی میکنند که بازسازی یا بهروزرسانی وبسایت خود در حیطهی مربوطه و به مدت چندین سال را به عنوان هدف اصلی خود قرار دهند، بنابراین بر روی اهداف نامتناهی یا بلندمدت تمرکز میکنند.
سعی کنید به اولویتبندی اهداف خود بپردازید. برای بیشتر شرکتها، هدف اصلی یک وبسایت این است که تا جای ممکن به ارائهی منابع اطلاعاتی برای بازار و یا طبقهبندی و ارتقای خدمات، بپردازد. همچنان، افراد میخواهند که وبسایت آنها، برای تعاملات مشتریان، به یک دروازه تبدیل شود.
۳- از عملکردهای اساسی چشم پوشی نکنید.
بازسازی یک وبسایت بسیار هیجانانگیز است. شرکت شما میتواند به بازبینی کامل ظاهر وبسایت پرداخته و در مورد وبسایت، بازخوردهایی را ارائه دهد و با روند ROI همگام شود که این کار میتواند به ایجاد تغییرات بزرگی در تبدیل باردیدکننده به مشتری منجر شود. اما قبل از اینکه جنبههای سرگرمکنندهی بازسازی وبسایت را در نظر بگیرید، با قابلیت و عملکرد، کار خود را آغاز کنید. تجزیه و تحلیلهای خود را مورد بررسی قرار دهید و در مورد جهتدهی و محتوای وبسایت، تصمیمات قاطعانهای را اتخاذ کنید.
۴- برای طراحی صفحهی نخست وبسایت وقت بگذارید.
صفحهی نخست وبسایتشما به عنوان اولین فرصت برای مشارکت مشتریان در وبسایت محسوب میشود. در حالی که شما نیاز ندارید همه چیز را در صفحهی اصلی خود بگنجانید، اما در هر صورت صفحهی اصلی، به عنوان نقطهی موفقیت اصلی برای پیامرسانی، برند و جهتدهی وبسایت محسوب میشود. سعی کنید که هر نوع محتوای نوشتاری را تا جایی که میتوانید به صورت مختصر و ساده حفظ کنید. برخی از طراحیهای وبسایت به خوبی به کمک مجموعهی تصاویری از اطلاعات کار میکنند در حالی که دیگران، به سمت حرکت کردن به سوی طراحیهایی که دربردارندهی اسکرولهای طولانی هستند پیش میروند. از یک طراحی برای صفحهی اصلی استفاده کنید که به آن نیاز دارید، اما همیشه مهمترین محتوا را در اولویت قرار دهید تا کاربران بلافاصله پس از ورود به وبسایت قادر به دیدن آنها باشند.
۵- بر روی طراحیهای واکنشگرا (responsive) سرمایهگذاری کنید.
شما میتوانید از بسیاری از روندهای رایج در طراحی وبسایت خود اجتناب کنید، اما نباید دسترسپذیری را نادیده بگیرید. هر وبسایتی که امروز ساخته و یا بازسازی میشود باید طراحیهای واکنشگرا را نیز دربر بگیرد. کاربران به دنبال اطلاعات شرکت در محل کار، در بیرون از محل کار و حتی در اتاق پذیرایی خانهی خود هستند. زمانی که کامپیوتر در دسترس نباشد (و یا حتی زمانی که در دسترس است)، افراد تلفنهای هوشمند خود و یا تبلتهای خود را به منظور دنبال کردن اطلاعات، مورد استفاده قرار میدهند.
آنها توقع دارند که بتوانند به وسیلهی هر دستگاهی که تصمیم به استفاده از آن بگیرند، به اطلاعات دسترسی داشته باشند و این اطلاعات نیز در هر زمان موجود باشد. هر چه محصولات، بیشتر و بیشتر به اینترنت متصل میشوند، طراحی واکنشگرا به شرکتها اجازه میدهد تا تجربیات وب خود را به وسیلهی تمام ابزارهای ارتباطی در دسترس قرار دهند. UX در این وسایل ارتباطی، ممکن است حتی نسبت به تجربیات دسکتاپ، از اهمیت بیشتری برخوردار باشد.
۶- خود را برای کسب موفقیت در زمینهی سئو آماده کنید.
سئو، به عنوان یک تفکر ثانویه برای یک وبسایت محسوب نمیشود. یک وبسایت جدید یا بازسازی شده بر روی سئو تکیه میکند تا بتواند به برقراری ارتباط اولیه با مصرفکنندگان بپردازد. با در نظر گرفتن الگوریتمهای گوگل و برآوردهای صنعت، کار خود را آغاز کنید تا اطمینان حاصل کنید که وبسایت شما بر روی تاکتیکهای مفید متمرکز است و نه بر روی فعالیتهای قدیمی سئو.
در کنار این نکته، یک هشدار وجود دارد. درست است که سئو از اهمیت برخوردار است، اما شما نمیتوانید طراحی وبسایت خود حول محور سئو قرار دهید. از سئو استفاده کنید اما بیش از حد به تجزیه و تحلیل در این زمینه نپردازید. به جای کار کردن بر روی تاکتیکهای به خصوصی که ممکن است به وسیلهی موتورهای جستجوگر، مزایایی برای شما به همراه داشته باشد، بیشتر متخصصان پیشنهاد میکنند که توسعهی محتوا بیشتر بر روی ارائه ارزش به مصرفکنندگان و یک UX بدون حدومرز تاکید کند.
۷- به همکاری در بیشتر موارد بپردازید.
به ندرت پیش میآید که وبسایتها، به عنوان یک کار یک نفره محسوب شوند. در واقع، طراحی وبسایت، یک تلاش گروهی محسوب میشود که هنرمندان گرافیست، دولوپرها، استراتژیستها، بازاریابها و سایر افراد را شامل میشود. در بسیاری از موارد، هر یک از جنبههای وبسایت باید یک روند تاییدی به منظور دریافت موافقت رسمی را پشت سر بگذارند. همکاری چیزی بیشتر از روابط است. همکاری به معنای ایجاد یک خط زمانی واقعبینانه و جامع، توسعهی یک روند تاییدی ساده و موثر و همچنین داشتن خلاقیت است.
در طول انجام پروژههای بزرگ، بسیاری از افراد ممکن است نظرات افراطی یا قانعکننده در مورد ظاهر، احساس و تجربهی به دست آمده از یک وبسایت داشته باشند. اگر یک تیم نتواند به صورت خلاقانه به ادغام این ایدهها بپردازد، بازسازی یک وبسایت ممکن است ماهها و در برخی موارد، سالها به طول بیانجامد.
۸- از استفاده مجدد از محتوای قدیمی در وبسایت جدید، اجتناب کنید.
وبسایتها مانند موجودات هستند. آنها از ظاهر و شخصیتهای متفاوتی برخوردارند . اغلب، محتوایی که در یک وبسایت قدیمی به کار گرفته شده است، در یک وبسایت جدید کارایی ندارد. اطمینان حاصل کنید که زمان و پول کافی به بودجهی خود به منظور بازسازی نوشتهها، تصاویر و محتوای ویدیویی وبسایت خود، به اندازهی طراحی کلی وبسایت اختصاص داده باشید. ممکن است که نیاز باشد به حذف برخی اطلاعات، تغییر واژهها در پیامها و توسعهی محتوای جدید و مورد توجهی بپردازید که در برقراری ارتباط با بازار به شما کمک خواهد کرد. به دادههای خود بازگردید و محتوایی را بنویسید که مخاطبان شما آنها را با ارزش و مرتبط درنظر بگیرند.
۹- نسبت به برند خود صادق باشید.
بسیاری از شرکتها در میان آخرین گرایشهای موجود در بازار بیش از حد خود را درگیر میکنند. آنها فراموش میکنند که باید هویت برند خود و آنچه که کاربران آنها به دنبال آن هستند را مورد توجه قرار دهند. اگر وبسایت شما به بازتاب برند، ماموریت، و اهداف شما نپردازد، به احتمال زیاد نمیتواند به راحتی به بازتاب علایق مخاطبان شما بپردازد. مگر آنکه رابطهای بین محتوای وبسایت و برند خود برقرار کنید در غیر این صورت، وبسایت شما ، به یکی از وبسایتهایی تبدیل میشود که در میان هزاران وبسایت بیشمار دیگر گم شدهاند.
زمانی را برای ایجاد یکپارچگی بین زیباییشناختی وبسایت و هویت برند خود اختصاص دهید. ظاهر کلی وبسایت شما، به عنوان اولین فرصتی است که میتواند بازدیدکنندگان را به سمت وبسایت شما هدایت کند.
۱۰- زمانی که همهی کارها تمام میشوند، همه چیز تمام نمیشود.
یک UX واقعا عالی، زیرکانه و در طول زمان تغییر پیدا میکند. و هر زمانی که شما آن را بارگذاری کنید، بهتر، سریعتر، مشهودتر و با ارتباط بیشتر عمل میکند. زمانی که شما وبسایت تازه طراحی شدهی خود را راهاندازی میکنید، آن لحظه، واقعا لحظهی آغاز کار شماست.
اگر توقع دارید که وبسایت شما به ارائهی ROI قابلاندازهگیری بپردازد، باید به ایجاد تغییرات جزئی و به روز کردن وبسایت خود بپردازید تا بتوانید کاربران را درگیر کنید. شاید آنچه که فکر میکردید برای وبسایت مناسب بوده و بخوبی عمل میکند واقعا تاثیر چشمگیری بر روی UX نداشته باشد. پس زمان راهاندازی وبسایت خود را به عنوان یک نقطهی شروع برای یک راهبرد بلند مدت ROI در نظر بگیرید، و یک تیم توسعه دهنده برای وبسایت انتخاب کنید که میتوانید خود را با کار کردن کنار آنها در آینده، تصور کنید.
برگرفته از: usabilitygeek.com
پذیرش آگهی متنی و تصویری در نشریه خوارزمی