نوکیا شرکتی است که برای بسیاری از ما به نامی نوستالژیک تبدیل شده است. غالب هم سن و سالهای ما نخستین تجربههای استفاده از تلفن همراهشان با گوشیهای این شرکت فنلاندی گره خورده است. بیتوجهی به جریانهای روز دنیا و عقب ماندن از قافله «اسمارتها» باعث شد که این «زمانی بزرگترین تولیدکننده» گوشی دنیا، بازار را به اپل و رقیبی کرهای به نام سامسونگ ببازد و سیمبین بیچاره را هم نابود کند. نوکیا وقتی به هوش آمد که دیگر دیر شده بود.
نوکیا برای جبران این خسارت، داراییهایش را فروخت، پروژههایش را نیمهکاره رها کرد و در نهایت دو دستی خود را تقدیم مایکروسافت کرد. اما شاید مادهای جادویی به نام گرافینبتواند در صنعتی متفاوت به کمک نوکیا آمده و شرکت را نه در حوزه تجهیزات همراه که در حوزه تولید سختافزار و صنایع نیمه رساناها دوباره به سوددهی و دوران اوج بازگرداند. نوکیا؛ این غول سابق مخابراتی فنلاند، آماده تولید گرافین (Graphene) شده است. گرافین «ابر-ماده»ای است که میتواند قویترین ماده جهان باشد. این امر به لطف کمکی ۱٫۳۵ میلیارد دلاری ممکن شده است که توسط اتحادیه اروپا به نوکیا اختصاص یافته است.
این بودجه از سوی برنامه فناوریهای در حال ظهور و آیندهاتحادیه اروپا (FET سرنام Future and Emerging Technologies) به نوکیا داده شده است. ماموریت این نهاد اینگونه تعریف شده است: «توسعه و ترویج تحقیقات با ریسک بالا و تعدیل آثار محصولاتی است که آثار اجتماعی یا فناورانه شدیدی دارند.»
نوکیا بخشی از کنسرسیوم پیشتازان گرافیناست. این گروه که شامل تعدادی از رهبران صنایع است «در پی بهبود بخشیدن جهان به کمک گرافین است.» گرافین بسیار نازک (با ضخامت تنها یک اتم) است و نوکیا ادعا میکند که ۳۰۰ بار از فولاد مقاومتر است. بنا بر ادعای مطرح شده توسط نوکیا، سبکترین مادهای است که ذاتا رسانای جریان الکتریسیته است.
هنری تیری (Henry Tirri) مدیر ارشد فناوری نوکیا، گفته است که شرکت متبوعاش سابقهای طولانی در این کار دارد. او میگوید: «در واقع شرکت ما کار بر روی گرافین را از سال ۲۰۰۶ شروع کرده است. از آن زمان توانستهایم زمینههای متفاوتی در حوزه محاسبات مدرن را که قادرند از این ماده بهره ببرند، مشخص کنیم.» او همچنین تاکید کرده است که تحقیقاتی که این بودجه را مصرف خواهند کرد از اهمیت فوقالعادهای برخوردار هستند. او در اینباره گفته است: «ما کارهای بسیار امیدبخشی را به انجام رساندهایم، اما من فکر میکنم هنوز بزرگترین نوآوریها در راهند و باید کشف شوند.»
بودجه سنگین اتحادیه اروپا برای سرمایهگذاری در کنسرسیوم گرافین، در طی ۱۰ سال تخصیص داده شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره گرافین و استفادههای تجاری آن، میتوانید از ویدیوی زیر استفاده کنید.
منبع (+)
پینوشت:نظر و شاید بهتر باشد بگوییم احساس شما نسبت به نوکیا چیست؟ دوست دارید باز هم همان غول سابق شود؟ یا قدرتمند شدن آن به شیوهای متفاوت را میپسندید؟
آگهی:
پذیرش آگهی متنی و تصویری در نشریه خوارزمی